Klima santralleri atmosferden alınan taze havayı belirli aşamalardan geçirerek şartlandırıp mahale gönderen ve mahalden aldığı havayı da opsiyonel olarak taze havaya karıştıran ya da karıştırmadan direkt atmosfere geri gönderen sistemlerdir.
Bu sistemler havanın istenilen sıcaklığa getirilmesinin yanında içerisinde barındırdığı ekipmanlar sayesinde nem dengesini ayarlayıp taze havanın içindeki tozu, bakterileri kısacası temiz hava harici şeyleri filtreleyip mahale gönderir.
Klima santralinin çalışma prensibi ve içerdiği komponentler her sistem için farklılık gösterse de temel olarak 6 temel parçadan oluşur.Bunlar;
Aspiratör
Vantilatör
Evaporatör
Kondenser
Damper Motoru
Filtre'dir.
Bu elemanların ne işe yaradığı başka bir postun konusu olduğu için şimdi klima santrali çeşitlerine ve nerelerde kullanıldıklarına bakalım.
Klima Santrali Çeşitleri
Klima santrallerinin farklılıklar gösterdiğini daha önce söylemiştik. Bu farklılıkların sebeplerini santrallerin kullanıldıkları amaçlar ve kullanıldığı mahaller belirler. Araştırmalarıma göre 4 farklı klima santrali çeşidi vardır. Bunlar;
Karışım havalı
Isı Geri Kazanımlı
Taze Havalı
Hijyenik Klima'dır.
Bu santraller temelde birbirine çok benzese de içerdiği komponentler ve kullanım amaçlarına göre birçok farklılıkları vardır.
Karışım Havalı Klima Santralleri: Egzoz havasının taze havaya göre konfor şartlarına daha yakın olduğu durumlarda taze hava damperi kısılıp, karışım havası damperi açılarak taze hava ile egzoz havası karıştırılıp mahale gönderir. Karışım havalı klima santralleri ameliyathaneler gibi üst düzey hijyen gerektiren ve yemekhane gibi egzoz havasının çok kirli olduğu yerlerde kullanılmaz.
Isı Geri Kazanımlı Klima Santralleri: Egzoz havasının ısısını taze havaya birbirlerine temas etmeden bir ısı geri kazanım cihazı vasıtasıyla aktaran klima santralleridir. Bu yöntemle büyük oranda enerji tasarrufları sağlanır. Klima santrallerinde kullanılan ısı geri kazanım cihazlarına başka bir blog yazısında ayrıyetten bahsedilecek.
Taze Havalı Klima Santralleri: Atmosferden alınan taze havanın, egzoz havası ile karışmadan direkt mahale gönderildiği klima santralleridir. Havanın yönlendirilmesi aspiratör ve vantilatör yardımıyla yapılır. Aspiratör ve Vantilatör hücreleri farklı yerlerde olabilir.
Hijyenik Klima Santralleri: hastaneler, laboratuarlar, ilaç sanayi, ve benzeri steril mahal uygulamalarında isteğe bağlı olarak havalandırma, ısıtma, soğutma, nemlendirme ve çok kademeli filtrasyon fonksiyonlarından birini veya birden fazlasını yerine getiren merkezi sistem cihazlardır.
Comments