Klima Santrali(AHU) Çalışma Prensibi
- emre gür
- 14 Eyl 2020
- 2 dakikada okunur
Klima santralinin temel çalışma prensibi, her santral için farklı olmak ile beraber genel olarak şöyledir;

Vantilatör yardımıyla dışarıdan taze hava alınır,
Karışım odasında taze hava ile egzoz havası karıştırılır,(opsiyonel)
Taze hava, ön filtreleme sisteminden geçip temiz bir hava verilmesi sağlanır,
Filrelenen hava ön ısıtıcıdan geçirilir,
Daha sonra nemlendiriciden geçer,
Sonra soğutucu serpantine uğrar
Son olarak son ısıtıcıya uğrayıp basma fanıyla mahale gönderilir.
Klima santrallerinde kullanılan ekipmanların özellikleri;
Hava karışım odası:Hava karışım odaları değişik amaçlı olarak, değişik fiziki şartlardaki havaları karıştırarak, yeni fiziki özelliklere sahip olan havayı oluşturan odacıklardır. Hava karışım odası iklimlendirme santralında, dönüş havası ile dış havayı karıştırarak sistem havasını oluşturmada kullanılır.Özellikle kış iklimlendirmelerinde, dış havaya göre daha sıcak olan iç hava dışarıya atılırken, bünyesinde bulundurduğu enerjiyi de dışarıya taşımaktadır. İklimlendirme santralı aracılığı ile havaya yüklenen bu enerjinin, hiç değilse bir bölümünden faydalanabilmek için, atılan hava belli oranlarda karıştırma odalarında dış hava (ham hava) ile karıştırılarak, taşıdığı enerjiden faydalanılmaktadır. Böylece yeni oluşan karışım havasını istenilen Şartlara getirebilmek için daha az enerji harcanmış olmaktadır.
Hava(toz) filtresi: Dış hava ile çevrim havasının temizlenmesi için, karışım odasının arkasına genellikle bir toz filtresi yerleştirilir. Filtreler kullanım amaçlarına göre; Panel filtreler: Galvaniz sac çerçeveli sentetik elyaf malzemeden oluşmaktadır.Her tür havalandırma sistemlerinde ön filtre olarak kullanılmaktadır.
Torba filtreler: Bu filtreler sentetik elyaf ve çok kademeli filtrelerdir.En zor şartlarda yüksek verimle çalıştırılmaya uygundur.
Hepa filtreler: Hastaneler ilaç ve gıda fabrikaları için özel dizayn edilen filtrelerdir.
Ön Isıtıcı: Ön ısıtıcı genellikle kışın gereken bir ısıtma ünitesidir. Dışarıdan emilen nemi düşük dış havanın nem alma kapasitesini nemlendirici girişinden önce arttırmak için ön ısıtıcı gereklidir. Sisteme giren hava yeterince nemli ise, ya da sıcaklığı yeterince yüksek ise; ön ısıtıcı devre dışı bırakılır.
Nemlendirici: Konfor şartlarında mahale verilen havanın bağıl neminin alt sınırının % 35-40 olması istenir. Bu nedenle, mahale verilen sistem havasının neminin bu sınırların altında olması durumunda nemlendirilmesi ve üstünde olması durumunda da neminin alınması gerekmektedir. Nemlendirme odaları, konfor tesisatlarında mahale verilen havanın neminin konfor şartlarına getirilmesi amacı ile kullanılır.
Damla Tutucu: Nemlendiriciden sonra yerleştirilen damla tutucunun görevi, yıkama ve nemlendirmede kullanılıp havanın bünyesine girmemiş olan su damlacıklarının çıkış havası devresine nüfuzunu engellemektir.
Soğutucu(Evaporator): Taze havadan aldığı ısıyı soğutucu akışkan vasıtasıyla kondensere göndererek, havanın soğutulmasını sağlar.Soğutucu akışkan olarak soğuk su kullanıldığında borulardan akan suyun hızı, ısıtıcıya göre biraz daha yüksek alınmalıdır.
Son Isıtıcı: Son ısıtıcı sistem havasının esas ısıtıcısıdır. Santralde nemlendiriciden sonra gelir ve mahale verilen havanın ısı ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılır.
Fanlar(Aspiratör,Vantilatör): Hava ve diğer gazları 30 000 N/m2 (Pa) basınca kadar aktarabilen makinalara “fan” denir. Fanlar genel olarak gövde, kanat çarkı ve tahrik motoru olmak üzere üç ana kısımdan oluşurlar. Piyasada fanlar havayı mahale basıyorsa “vantilatör” ve mahalden hava emip dışarı atıyorsa da“aspiratör” olarak adlandırılmaktadırlar.
Commentaires